Blog Ale Uto

Jangan Sampai Membutohkan Diri Sendiri

Nazim Othman - Cukuplah Allah Menjadi Penolong Aku Dan Allah Adalah Sebaik-baik PelindungSatu Caption yang dimuat naik oleh Nazim Othman di Instagram Cetus kesedihan para peminatnya. Sebelum ini Nazim Othman meminta para peminatnya tidak bersimpati dengan nasibnya dan hanya mahu peminat mendoakan yang baik baik sahaja.

Nazim Jugak ada menulis beberapa ayat yang diberikan oleh sahabat baiknya tentang lebihan Zikir


Makna hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir :
Kalimat zikir ini memiliki makna yang mendalam. Pertama, ayat ini merupakan bentuk ketaqwaan kita kepada Allah. Bentuk dan rasa tawakal kita kepada Allah dengan sepenuhnya menyerahkan diri kepada Allah.

Dengan kalimat ini, kita menyerahkan segenap jiwa dan raga kepada Allah, menyerahkan segala urusan, beban, dan masalah kita kepada Allah karena Allah lah sebaik-baiknya wakil. Tawakal dan ikhlas menyerahkan sepenuhnya urusan kita kepada Allah adalah salah satu makna hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir. 

Kedua, ketika kita dihimpit berbagai masalah kehidupan dunia yang begitu menyesakkan, dirundung duka dan derita, serta masalah-masalah yang berkecamuk, termasuk kesulitan hidup, maka kita hendaknya mengucapkan ayat hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir.

Jika kita terancam dalam suatu hal, maka serahkan saja kepada Allah karena Allah lah sebaik-baiknya penolong dan pelindung kita. Doa hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir yang merupakan wujud ketergantungan (dependen) kita kepada Allah SWt, manifestasi permohonan tolong kita kepada Allah, dan bentuk tawakal untuk mengembalikan segala urusan kepada-Nya. Ketiga, makna hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir secara implisit (tersirat) menyatakan ke-esaan Allah sebagai satu-satunya dzat yang patut kita untuk menyerahkan segala urusan, meminta pertolongan, dan memohon perlindungan. Kita dilarang untuk menyerahkan masalah, meminta pertolongan dan memohon perlindungan kepada selain Allah, karena Dia lah sebaik-baiknya dzat yang patut kita sembah dan kita meminta pertolongan. #salamjumaat ( zikir ni dikongsi oleh seorang hamba Allah yang sangat murni hatinya kepada saya . Semoga Allah merahmati sahabat saya itu sekeluarga )

Makna hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir : Kalimat zikir ini memiliki makna yang mendalam. Pertama, ayat ini merupakan bentuk ketaqwaan kita kepada Allah. Bentuk dan rasa tawakal kita kepada Allah dengan sepenuhnya menyerahkan diri kepada Allah. Dengan kalimat ini, kita menyerahkan segenap jiwa dan raga kepada Allah, menyerahkan segala urusan, beban, dan masalah kita kepada Allah karena Allah lah sebaik-baiknya wakil. Tawakal dan ikhlas menyerahkan sepenuhnya urusan kita kepada Allah adalah salah satu makna hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir. Kedua, ketika kita dihimpit berbagai masalah kehidupan dunia yang begitu menyesakkan, dirundung duka dan derita, serta masalah-masalah yang berkecamuk, termasuk kesulitan hidup, maka kita hendaknya mengucapkan ayat hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir. Jika kita terancam dalam suatu hal, maka serahkan saja kepada Allah karena Allah lah sebaik-baiknya penolong dan pelindung kita. Doa hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir yang merupakan wujud ketergantungan (dependen) kita kepada Allah SWt, manifestasi permohonan tolong kita kepada Allah, dan bentuk tawakal untuk mengembalikan segala urusan kepada-Nya. Ketiga, makna hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir secara implisit (tersirat) menyatakan ke-esaan Allah sebagai satu-satunya dzat yang patut kita untuk menyerahkan segala urusan, meminta pertolongan, dan memohon perlindungan. Kita dilarang untuk menyerahkan masalah, meminta pertolongan dan memohon perlindungan kepada selain Allah, karena Dia lah sebaik-baiknya dzat yang patut kita sembah dan kita meminta pertolongan. #salamjumaat ( zikir ni dikongsi oleh seorang hamba Allah yang sangat murni hatinya kepada saya . Semoga Allah merahmati sahabat saya itu sekeluarga )
A photo posted by nazimothman (@nazimothman) on
0 Kaki Cili Padi "Nazim Othman - Cukuplah Allah Menjadi Penolong Aku Dan Allah Adalah Sebaik-baik Pelindung"

 
Copyright © 2014 Blog Ale Uto - All Rights Reserved
Template By Catatan Info