Blog Ale Uto

Jangan Sampai Membutohkan Diri Sendiri

Lelaki Dedah Pengalaman Buruk Ditipu Jurujual Melayu Di Plaza Low Yat



Assalamualaikum Oh Media,

Saya ingin berkongsi satu pengalaman hitam bagi saya yg berlaku baru2 ni. Saya harap pihak Oh Media dapat share kisah saya ni ke smue org supaya tak menjadi mangsa macam saya. Saya harap segala maklumat peribadi saya dirahsiakan.

Kisah bermula kelmarin,saya ke low yatt adalah utk membeli laptop untuk adik. Adik sy memberi "spec" laptop yg dia nak kpd saya kerana tak smue laptop sesuai utk kgunaan study kos videography.

Setelah puas survey di low yat, tibe2 saya disapa oleh seorang lelaki melayu yang kbtolan adalah pnjual laptop and lelaki itu ade menunjukkan bberapa jenis laptop kpd saya. Ini adalah stall HP yg terletak diluar kedai yg kbiasannye kite boleh nampak byk stall2 kedai di tepi laluan di dalam low yatt.. Saya pon memberikan spec yang saya nak kepada dia. Brader tu tgk list spec yg saya bawak.

Brader : Ni high spec ni bang.. kalo abang nak spec mcm ni, sy recommend abang laptop ni.. ( sambil dia menunjukkan satu laptop ACER di depan dia).

Aku : tapi saya prefer brand HP sbb sblum2 ni laptop saya smue pkai HP tahan lame.. Hp ade x spec mcm ni? Kalo boleh spec mcm saya cakap la, processor nak i5 minimum..tu target spec sy.

Brader: Kalo abg nak HP saya ade satu jenis ni..similar function and spec mcm abg nak.. Laptop HP ni pakai processor i5 and die mmg ssuai utk keje2 video ke edit gamba ke autocad ke mmg ssuai laptop ni.. die tak hang..

Aku: Kalo HP ni brp harga die bang?


Brader: (dia amek calculator) yang ni saya boleh kasi abang dlm rm 1700 siap smue .. processor saya kasi I5, ram upgrade mcm abg punye list spec tu.. hard drive pon sy upgrade skali.. harga tu smue skali.. Microsoft office pon saya kasi skali,, warranty 3 tahun from HP direct..

Aku: Saya pon call adik and ayah saya utk confirmkn spec sekian2 and saya inform yg sy mcm interested nak beli kat brader ni, Adik saya stuju..

" bang ade ape2 freegift tak kalo beli dgn abang"? bincang2 skit dapat last deal harga rm 1650.

Brader: Free gift kite bg mcm2 bang.. beg laptop HP original, mouse, and (bbrp item yg tak ingat). saya siap smue kasi abg tp kne bg mase sy sejam la utk sy install software and mcm2 abg nak tu.. boleh?

Aku : okay bang boleh la..kire jadi la..sy nk spec laptop mcm kite bincang tadi ye.. sy ulang smule ye, processor sy nak i5 ,ram sy nak skian2 and blah2... (sbg confirmation die paham ape spec saya nak risau silap je)

Brader : okay yup..processor i5 ram mcm ni hard drive mcm ni mcm kite bncang td.. kalo jadi kne letak deposit dlu..saya bwk trun laptop baru punye dalam kotak.. saya bukak box dpn abg and abg tgk sndiri dlu okay.

Aku: brp deposit bang nak?(.kbtolan tak withdraw byk sbb saya biasa beli brg pakai debit card jnis tak suke bwk cash)

Brader: min rm200- rm 300 ke boleh tak?

Aku : alamak bang saya cume ade rm30 je boleh x.. lain sy pakai debit..

Brader : Okay la boleh la.. bg mse sy 1 jam nanti abg dtg balik amek laptop ok. (sambil mmbuka resit and menulis smue spec yg dibncangkn atas resit)

Aku : okay bang saya g makan dlu minum ke nanti sy dtg balik..

satu jam dijanjikan tak sampai2 jugak brader ni.. tunggu2 dekat 2 jam baru la brader ni muncuk bwk laptop

Brader : ni bang laptop yg abg nak...smue saya dah install n siapkn mcm abg nak.. abg tgk n check.. ( mse tu die tgh bukak laptop info yg akan display kan details spec laptop tu)

Alangkah tkjutnya saya ble tgk processor die Intel Celeron.. setaw saya celeron ni dekstop saya pkai 10 tahun lepas.

Aku : Bang td bukan abg kate i5 ke..knp skrg celeron..saya lock spec dgn abg td i5 kan.. (tanya saya dgn relax)

Brader : eyh yang ni la i5.. die same dgn celeron.. smue barang baru bang 2015 jgk. (dia mencelah)

Aku : Bukan bang.. celeron is celeron.. i5 is i5.. saya mmg nak spec i5 sbb ade tujuan bang,, sbb tu sy lock spec awal2 dgn abg,, sblum saya byar deposit td pon, saya ulang dkt 5 kali dah spec sy nak sbb risau silap.. abg jugak yg angguk tadi.. ( explain saya dengan tenang n relax)

Brader :( Die tergamam.. die klik button refresh byk kali and bukak balik info kat laptop..at the end still appear celeron).." tp smue ni baru dik..celeron R ni 2015 punye sme mcm i5... data ram smue sy dah install mcm spec td.

Aku : Ye bang..tapi awal2 lagi sy dah cakap minimum sy nak i5 ..kalo awal2 abg offer saya celeron dgn upgrade ram smpai 8G pon saya akan reject awal.. ade sbb sy mintak spec smue tu bang..

Brader : Abes ko nak i5 ram mcm ni bagai mane dapat..ko g mane2 kedai pon tak dapat..!! aku dah install mcm2 blari mcm org gle aku td skrg ko ckp mcmni plak( tbe2 die melenting lepas saya kantoikan die dgn bukak smue laptop info atas meja display yg ade dpn die..terang2 atas meja display smue i5)

Aku: Bukan bang.. jgn marah2.. saya kan ckp awal2 td sy nak i5 ..btol x bang? abang sndiri stuju n paham dgn ape sy ckp kan.. sy nk ckp elok2 dgn abg ni supaya abg xslh phm.. (celah aku dgn nada tenang)

Brader : Skrg wa rase nak tebalik meja ni bro..!! ( brader tu kluarkan nada bengis die..smbil tgn die mngigil menahan marah).. dah jom ikut aku naik atas ..kite g ofis..ko nak i5 spec sgt kan.. jom naik atas..skrg aku bwk satu laptop baru spec i5 mcm ko nak..

( saya tak beri kate putus or perstujuan pon utk new laptop die offer tu..tanpa berlengah saya pon follow brader tu smpai la ke ofis tgkt atas dgn niat mungkin die akan bwk sy ke boss die utk berbincang scara elok)

Sampai kat ofis atas, rupenye tu bukan main office die..tu adelah tmpat die amek stok.. rmai dealer amek laptop ke situ.. utk bwk brg kuar kne punch barang n scan barcode barang atas name company dealer..
brader ni trus punch 2nd new laptop spec i5 tanpa bertanya perstujuan aku. FYI, laptop ni dah lain harga ..rm2200.

Aku : eyh bang knp bwk kuar laptop baru ni.. kan kite bincang pasal laptop td tu..sy nak taw solution psl td..sy tak cakap lsung nak order laptop baru.

Brader : tadi ko jugakk nak spec i5!! skrg aku dh bwk kuar sbjik baru spec i5 ko nk ape plak skrg ni,,, ( die tengking dpn kaunter amek stok td)

Aku: Tak bang..skrg kan kite nk bncang elok2.. saya tny abg knp laptop td tu dapat celeron..kan sy mintak i5.. tu je isu die..takde pon sy ckp dgn abg nak laptop lain ke ape ke.. abg tbe2 bwk sy smpai sni n trus punch laptop baru ni knp..bajet saya dah tak sme sbb harga dh rm2200 kan..
Abg xboleh buat sy cmni.,sy customer abang.. biasa kalo customer lain mesti die dah xjd beli terus..saya ni kire elok la bincang dgn abg.. skrg terus terang bkn salah saya kan.. sy tny knp sy order lain dapat lain.. tu je mslhnye kan bang.. ( mse ni saya masih cakap nada elok2 dgn brader ni)

Brader : CUSTOMER MANE BUAT HAL MMG SILAP LA..!! KO PERNAH TGK MEJA TERBALIK, ORG BTUMBUK DGN CUSTOMER KAT BAWAH TU??!! SKRG SAYA DAH PANAS BANG... ABANG ORDER LAPTOP PASTU NAK CANCEL!! ABES KOS SY INSTALL SMUE TU SAPE NAK TANGGUNG!! SKRG BARANG DAH PUNCH SPE NAK BYAR BANG???

Aku : saya tak taw bang..skrg ni sy tny abg salah sy ke smue ni jadi? kalo sy dtg bodo2 ckp nak laptop sje n abg bagi laptop td sy reject mmg slh sy la..mslhnye sy dah bgtau spec mcm mane sy nak kan..abg siap tulis lg dlm resit spec sy nak..skrg silap abg nk slhkn sy..sy ni customer abg..

( sy sdkit kurang sabar dah mse ni sbb gaya die mcm nak ugut2..kbtolan saya teringat belum solat asar je yg buatkan sy cpt2 nak ttp cite utk kejar waktu solat..waktu mse tu dah 6.45pm)

Brader : OOOO...SKRG KO NAK LEPAS TANGAN LA.!!.ABES BARANG SMUE TU SPE NAK BYAR???!!SKRG LU NAK SETEL MCM NI BANG...BARANG DAH BWK KUAR SKALI REJECT..SNG CMNI LA..BANG BYAR KOS SY INSTALL RAM SMUE TU DLM RM330. KIRE SETEL SMUE!!! SPE NAK TANGGUNG BANG.. SAYA MLS CKP BYK ABG PON RUSHING NK BALIK SMYG SMUE KAN.. ABG BYAR TU JE KIRE SETEL

Aku: bang saya xnak byar ape..bkn slh sy kot..kalo sy pndai2 mintak last minit fine sy byar..ni terang2 bukan silap sy.. (berasa skit tak puas hati..sudahla laptop tak dapat..ape hal plak saya nk kne byar kos yg disbbkn salah die)

Brader : ABES SKRG LU NAK SETEL CMNe NI!! (sambil tangan die mengenggam n muke die bengis nk marah) okay cmni la bang..abg kasi sy rm 100 yg lain tu kire setel sy mls nak ckp pjg!! hati sy dah panas!! kang ade yang mendapat nanti!!

Aku: ( disebabkn rase terancam.. yg buatkn sy masih bsabar sbb teringat solat asar yg dah tlewat waktu..mase tu hnya pikir nak kuar dari low yatt bimbang kselamatan saya kalo2 die panggil geng die) saya pon byar rm100 sambil salam n berkata " bang saya harap kite setel xde mslh n sy doakn abg bjaya mse smyg nanti.. sy blah n trus kuar low yat dgn segera)

Lokasi : Berhadapan kedai permainan, PSP.. tgkt tak ingat kalo xsilap tgkat 3.
Name brader tu ZUL.

report polis akan dibuat slepas ni. harap oh media dapat share dgn public. buat malu melayu je ugut2.. trima kasih

0 Kaki Cili Padi "Lelaki Dedah Pengalaman Buruk Ditipu Jurujual Melayu Di Plaza Low Yat"

 
Copyright © 2014 Blog Ale Uto - All Rights Reserved
Template By Catatan Info