Blog Ale Uto

Jangan Sampai Membutohkan Diri Sendiri

FESYEN AKHIR ZAMAN Sepanjang 2014


Panel Isu-Isu Semasa Wanita Islam (PWISI) menyelar budaya songsang yang dicetuskan kumpulan tertentu dalam menggayakan fesyen Jilboobs (gabungan Jilbab dan B*obs) yang boleh mengundang kekeliruan dan salah faham serta bercanggah dengan tuntutan syarak dalam kalangan wanita Islam. 

Menurutnya lagi, fesyen terbabit yang menjadi trend di Indonesia mula diharamkan di negara berkenaan selepas Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa bahawa adalah haram bagi kaum wanita mengenakan pakaian Muslimah, tetapi masih menonjolkan bentuk tubuh atau berpakaian ketat. 

Golongan itu mempopularkan fesyen Jilboobs iaitu mengenakan tudung kepala, tetapi berpakaian ketat bermula dari paras leher ke bawah. 

Pengerusi Piswi, Prof Datuk Seri Dr Zaleha yang juga Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkata, biarpun perkembangan wanita berhijab di Malaysia ketika ini menunjukkan perubahan positif, namun ramai dalam kalangan wanita Muslimah terikut-ikut dengan kepelbagaian fesyen yang tidak mengikut etika berpakaian sebenar ditetapkan syariat Islam. Katanya, keghairahan wanita muslimah berhijab mengikut trend semasa dilihat mudah diambil kesempatan oleh segelintir pihak yang tidak memahami cara berpakaian wanita Islam, sekali gus menghasilkan fesyen yang tidak kena untuk digayakan mereka. 

"Nampaknya, fesyen jilboobs yang lawan syariat ini, mula menggelisahkan Muslimah di Malaysia." komen editor weblog Ibnu Hasyim. 

Perlukah pihak agama di Malaysia mengeluarkan fatwa melarang pemakaian tersebut, atau melancarkan kempen besar-besaran mengenai penjelasan hukum larangannya? Atau ia juga di bawah tanggung jawab kementerian wanita?


0 Kaki Cili Padi "FESYEN AKHIR ZAMAN Sepanjang 2014"

 
Copyright © 2014 Blog Ale Uto - All Rights Reserved
Template By Catatan Info