Blog Ale Uto

Jangan Sampai Membutohkan Diri Sendiri

Peringatan!! 7 Nama Bayi Perlu Di Elakkan, No.4 Paling Ramai Yang Gunakan!

Ada apa dengan nama..? Ramai ibu bapa yang ambil mudah tentang nama panggilan anak-anak mereka. Sebenarnya nama bayi seharusnya ibu bapa perlu titik beratkan kerana nama yang baik dan haruslah mempunyai makna yang baik. Itu semoleknya di berikan kepada bayi yang baru dilahirkan.

Di bawah adalah perkongsian makna-makna disebali nama-nama bayi seringkali menjadi pilihan dan no.4 ramai yang gunakan. Jadi baca ini dengan teliti.

TENTU kita pernah mendengar ungkapan, ‘Apa Ada Pada Nama’ bukan??? Telah terbukti bahawa nama amat penting dalam memain peranan terhadap diri seseorang individu/insan.Dalam program Tanyalah Ustaz, di TV9, Ustaz Sharhan Shafie seorang pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak Jin.

baby
Walaupun sebutan nama-nama berkenaan sedap didengar dan maknanya elok, menurut pengalaman beliau yang banyak mengubat pesakit-pesakit berkaitan sihir dan gangguan makhluk halus, nama-nama ini boleh mendatangkan penyakit misteri kepada seseorang.Eloklah TIDAK mengambil nama-nama di bawah ini untuk dinamakan pada anak-anak :

1. Balqis
2. Qistina/Kistina
3. Najwa
4. Zaquan/Zakuan
5. Batrisya
6. Erisya

Peringatan dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka-mereka yang mempunyai nama-nama seperti di atas TIDAK perlu untuk menukarkan nama tetapi cukuplah dengan menukar nama panggilan.

Sebagai contoh, kalau nama NUR NAJWA. Kalau sebelum ini nama panggilan adalah Najwa, elok ditukarkan kepada Nur saja.Sesungguhnya segala macam penyakit sama ada sakit biasa atau misteri, semuanya datang dari Allah SWT. Bukan dari nama seseorang, semuanya ketentuan-Nya jua...

Cuma apa yang Ustaz Sharhan mahu sampaikan ialah dia selalu jumpa kes-kes pesakit yang datang untuk buat rawatan, pesakit itu namanya sama seperti nama-nama anak jin di atas. [SUMBER]Sebab itulah dia menasihatkan kalau boleh elakkan memberi nama anak seperti nama anak yang selalu dipakai jin, walaupun tidaklah salah apatah lagi berdosa memakai nama tersebut...

Ini sebagai peringatan kepada ibu bapa untuk menamakan anak mereka, nama ini perlu di elakkan sebagai nasihat dari Ustaz Sharhan untuk ibu bapa di luar sana.

Semoga artikel ini memberi manfaat dan sedikit info baru buat anda atau ibu bapa yang bakal mendapat anak. Aamin
1 Kaki Cili Padi "Peringatan!! 7 Nama Bayi Perlu Di Elakkan, No.4 Paling Ramai Yang Gunakan!"

baru tahu. terima kasih dengan perkongsian tersebut.

 
Copyright © 2014 Blog Ale Uto - All Rights Reserved
Template By Catatan Info